Poslední dny pro nominace do ankety Dítě Česka. Děti a mladé lidi můžete přihlásit i Vy!

Pouze do konce září je možné nominovat talentované a inspirativní děti do ankety Dítě Česka, kterou vyhlašuje česká pobočka UNICEF. Dva vítěze ankety vybere porota, v níž usednou přední české osobnosti, mj. rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, youtuber a influencer Kovy, nebo školský ombudsman Ladislav Hrzal.

Nominace do ankety Dítě Česka končí už za dva týdny! Máte dítě, žáka nebo kamaráda, který dělá něco přínosného pro druhé, jde jim příkladem a pozitivně je inspiruje? Nominujte jej na webu www.diteceska.cz do 30. září. Novinkou letošního ročníku je finanční odměna ve výši 15 000 kč určená na realizaci veřejně prospěšného projektu či aktivity.

„Mnoho učitelů nebo vedoucích kroužků má mezi svými žáky či svěřenci skvělé adepty na Dítě Česka, ale nominaci nepošlou z ostychu nebo přílišné skromnosti. My ale nehledáme superhrdiny – ceníme si zdánlivě „obyčejných“ nadějných a aktivních dětí, které pomáhají dělat svět lepším místem a inspirují své vrstevníky. Nominace je nejlepším způsobem, jak jim poděkovat a ocenit to, co dělají.“ okomentovala projekt ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.

Proč má vůbec smysl vytvářet prostor pro inspirativní děti a mladé lidi? Na to odpovídá rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková: „Obdivuji a oceňuji mladé lidi, kteří ve studiu a svých zájmech vynikají a silnou vůlí a odhodláním se podílí na zlepšování našeho prostředí a společnosti. Za čas budou tito talentovaní a empatičtí lidé vést naši zemi a tvořit její budoucnost. Závazkem vysokých škol je, aby výjimečnost a skvělou motivaci těchto studentek a studentů podpořily a na jejich cestu je dobře připravily. Beru to i jako můj osobní závazek.“

Vítězkou loňské ankety Dítě Česka se stala 17letá Ester Anna Soukupová, která se mj. věnuje dobrovolnictví v organizaci YMCA v Plzni, spoluorganizuje komunitní aktivity pro děti a zapojila se i do pomoci ukrajinským rodinám. Z chlapců porotu nejvíce zaujal 17letý Matěj Strnad, který se v organizaci Royal Rangers věnuje záchranářskému výcviku, pomáhal také jako horský záchranář a podílel se na organizaci několika výjezdů na Ukrajinu pro handicapované a nemocné civilisty.

Z nominací, které zatím v letošním ročníku došly, zaujala například 17letá Bára, která inspiruje okolí svou dobrovolnickou aktivitou na podporu psího hospice, doučováním dětí nebo četbou a rozhovory v domovech pro seniory. Jejím krédem je myšlenka, že každý by měl dostat možnost být šťastným a že někdy i malá pomoc znamená pro druhého hodně. Nebo Oliver z Plzně, který vlastním příkladem kamarády inspiruje k tomu, aby neseděli u počítačových her, ale ani se nepřetěžovali ve fitness centrech – prostě nejlepší je zdravý pohyb.

Jak anketa Dítě Česka probíhá?

Děti a mladistvé mohou do ankety nominovat instituce, školy i soukromé osoby (vždy se souhlasem zákonného zástupce), a to prostřednictvím on-line formuláře dostupného na adrese www.diteceska.cz. Navrhovat lze všechny děti a mladé lidi s českým občanstvím nebo trvalým pobytem v ČR, kteří do vyhlášení výsledků ankety 19. listopadu nedosáhnou věku 18 let. Vyhlášení výsledků ankety a předání ocenění vítězům proběhne při příležitosti Světového dne dětí (19. listopadu) ve Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy.

O dvou vítězích ankety rozhodne porota, ve které se mezi řadou významných osobností objeví například předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, školský ombudsman Ladislav Hrzal, ředitel televizní stanice ČT:D Petr Koliha nebo youtuber a influencer Karel Kovář alias Kovy.

A v čem je anketa Dítě Česka unikátní? „Podle mě (anketa) dává perfektní platformu pro mladé lidi, kteří chtějí odprezentovat svůj projekt, poměřit své síly, překročit práh komfortní zóny a sebrat odvahu. Pro mě je to spojení odvahy mladých lidí, výborný energie, kterou do těch svých projektů dávají a zároveň mě to vždycky nabije pozitivní energií a dojmem, že mladí lidi dělají u nás fantastický věci,“ okomentoval během jarního setkání porotců anketu Kovy.

Kromě školních výsledků, nadání a talentu budou porotci u nominovaných dětí hodnotit také aktivity ve prospěch potřebných, životního prostředí, společenských hodnot, inovací pro budoucnost, ale také schopnost motivovat a inspirovat vrstevníky, být příkladem a pozitivně vést druhé. Přihlédnuto bude také k tomu, jaký potenciál má daná činnost či projekt nominovaného do budoucnosti a mezinárodně.

Co čeká vítěze?

Především finanční odměna ve výši 15 000 kč určená na realizaci veřejně prospěšného projektu či aktivity, osobní interakce s porotci či zapojení do akcí a projektů UNICEF po celý další rok.

V minulém roce byli například všichni naši finalisté pozvání na Ministerstvo školství, aby debatovali o současné formě výuky na školách s hlavními zástupci MŠMT. Výherci Ester a Matěj nás poté reprezentovali v Bruselu v Evropském parlamentu při příležitosti závěrečné konference Evropského roku mládeže.

V neposlední řadě oba letošní vítězové dostanou k dispozici vlastní blog a prostor na webu a profilech UNICEF ČR pro vyjádření jejich názorů a pohledů na současné dění. Zároveň se budou moci propojit s ostatními inspirativními mladými lidmi v rámci mezinárodně sítě UNICEF

Tak neváhej a nominuj i TY!