SVĚTOVÝ DEN VODY

22. března slavíme Světový den vody. Přístupnost pitné vody není však pravidlem po celém světě. Přečtěte si jak tuto problematiku vnímá vítězka projektu Dítě Česka a jaké aktivity můžete udělat pro pomoc v této oblasti i Vy.

Co děláme, když jsme nešťastní? Jsme rozmrzelí, pohádáme se s někým nebo se potřebujeme vypovídat a vybrečet. Co si ale v takové situaci najít chviličku, zastavit se a třeba jen na pár sekund se zamyslet nad tím, za co a komu jsme ve svém životě vděční…. Právě vděčnost je totiž jedním z hlavních klíčů k radosti a ke štěstí. Americký kněz a spisovatel Anthony de Mello řekl: „Nelze být vděčný a nešťastný zároveň.“

Věděli jste, že tento den je pro vděk jako dělaný? 22. března si totiž již 30. rokem po celém světě připomínáme, že mít dostatek vody není samozřejmost a že si této životně nesmírně důležité suroviny musíme vážit.

Pro nás je každodenní sprcha nebo neomezené množství pití často přirozené. Pro velkou spoustu lidí ale není samozřejmostí si ani omýt ruce. Velkým nedostatkem vody trpí lidé především v oblasti západní, střední a východní Afriky. Dále také v části Střední a Jižní Ameriky nebo v jižní a jihovýchodní Asii. Každý den, miliony žen s dětmi musí brzy ráno jít pro vodu i několik kilometrů daleko a poté táhnout stejnou cestou zpět pro celou rodinu na celý den několik litrů vody. Například v Africe ve vesnici Tchadi to mají místní obyvatelé k nejbližšímu vodnímu bodu 15 kilometrů. Nejen, že je tato cesta nesmírně náročná fyzicky, ale děti poté nemají dost času ani na docházku do školy. A takové množství vody, které pracně donesly, není často ani dostatečné pro zdravou spotřebu. Děti jsou tedy omezeny na minimální příjem vody a zároveň je voda často špinavá a nemoci ani úmrtí na infekci tak nejsou v těchto oblastech žádnou výjimkou.

Brzy ráno, po cestě pokryté prachem a větrem, jde dítě nabrat vodu k nejbližšímu vodnímu bodu ve vesnici Tchadi, 15 kilometrů daleko poblíž hranice mezi Nigerem a Nigérií.

Jak můžeme těmto lidem pomoci my? Je několik organizací, které se nedostatkem vody v těchto oblastech zabývají a mohou zde pomáhat právě díky příspěvkům od lidí. Například organizacím Arcidiecézní charita v Praze nebo Člověk v tísni můžete přispět na kopání studní, které jsou pro takové lidi opravdovým pokladem. Dalším programem, na který můžete přispět je pak také WASH UNICEF, který pomáhá místním lidem a místním školám zajistit dostatečné množství vody a vhodné prostředky na správnou hygienu, kterou by si jinak místní obyvatelé nemohli dovolit. Obrovské množství dětí totiž každý den kvůli nedostatku hygieny umírá a tento program je pak opět záchranou pro spousty životů.

Pomoci může ale kdokoliv z nás a to i hned. Právě v těchto dnech totiž po celé republice probíhá akce Ukliďmě Česko, kde se pomoc hodí vždycky. Například u nás v obci již několikátým rokem přikládáme ruce k dílu a s rodinou a s Ymkou pořádáme společný úklid. Společně s dětmi z okolí a i s některými rodiči tedy pravidelně uklízíme například lesík s roklí u našeho rybníčku, okolí polních cest, nebo nově postavená sezení. Ten pohled na čistou přírodu a na tolik lidí, kteří se naši vesničku snaží ze všech sil co nejvíce zvelebit, nás všechny plní radostí. Mimo jiné v období sucha také zaléváme čerstvě zasazené stromky, které by svými zatím krátkými kořínky k vodě nedosáhly. Můžete tedy někdy i vy vzít na procházku konev a pomoci k životu třeba i stromkům. :)

Když jsme vděční za to, co máme a jsme šťastní, můžeme pomoci a učinit tak šťastné další. Pomoc učiní šťastné nejen ty, kterým jsme pomohli, ale i nás. Možná si to neuvědomujeme, ale moci pomoct, je obrovský dar. A opět bychom neměli zapomínat, být za něj vděční.

Ester spolu s s dalšími dětmi pomáhají již několikátým rokem životnímu prostředí  například v rámci akce Ukliďme Česko

Diskuze k článku

Přečtěte si, na co se lidé k tomuto článku ptají nejčastěji.