100. výročí Dne Matek

Den matek je dnem vděčnosti. V tento den by si na celém světě každý měl připomenout, co pro něj znamená maminka. Poděkovat a dát najevo, že nám na našich maminkách záleží a že si jejich oběti, lásky, péče a odvahy vážíme.

Co pro vás znamená vaše maminka? Pro mě je člověkem, u kterého vždy naleznu porozumění, podporu i nepodmíněnou lásku. Někdo, u koho jsem si jistá upřímností a na koho se mohu vždy spolehnout. Je pro mě velkým vzorem. Maminka se mnou nese každé obtížné rozhodnutí, každou náročnou situaci, a i když třeba zrovna není se mnou, provází mě na každém kroku její a tatínkovi společné modlitby.

Málokdo ví, že to byli právě ymkaři, kdo k nám do Československa v roce 1923 přinesli tradici oslavy Dne matek. Zasloužila se o to hlavně dcera T.G.Masaryka, Alice Masaryková, jedna z klíčových postav založení organizace YMCA v Československu. Cílem tohoto svátku bylo od počátku vést člověka k vděčnosti. I tento rok máme opět možnost našim maminkám poděkovat a spolu s tím si i připomeneme 100. výročí tohoto svátku u nás.

“Drahá tetičko, dnes slavíme v YMCA den uctívání matky. Jest to den, kdy se všichni hoši sejdou dohromady u nás, vzpomínají na svou matku a pošlou jí na důkaz své lásky k ní lístek s pozdravem. Kdo matky již nemá, píše své nejdražší osobě. Proto Vás mnohokrát pozdravuji a přeji Vám zdraví a spokojenost. Váš Jaroslav. To byla novinka, kterou zavedla YMCA a pak se u nás ujala.“, vzpomíná na to, jak den matek před sto lety vypadal, ve svém deníku Jarmila Hejtmanová, sestřenice J. Brunclíka.

Pro mě, jako pro dobrovolnici v organizaci YMCA, patří v tomto období výroba přáníček a dárků s dětmi na výtvarném kroužku mezi hlavní aktivity. Mým cílem je, aby i ti nejmenší mohli svou maminku potěšit. Při vyrábění si povídáme o tom, za co by děti rády mamince poděkovaly. A někdy dokonce i pořádáme společné vyrábění pro celou obec. Tento typ akcí je podle mého názoru opravdu výbornou příležitostí, neboť taková drobnost pak potěší nejen maminku, ale i dítě, které může mamince udělat radost. Tímto způsobem vedeme děti k vděčnosti a vést k vděčnosti již od útlého věku považuji za jednu z nejdůležitějších hodnot k osvojení. Stejně tak jako je důležité být mladším i všem ostatním dobrým vzorem a chovat se ke své mamince hezky a tak, jak bychom si přáli, aby se naše děti jednou chovaly i k nám.

A jak dále v tento den pomoci? Při spolupráci s potravinovou bankou jsme s rodinou poznali mnoho potřebných. Mezi nimi byly například samoživitelky nebo babičky s nízkým důchodem bez partnera. Právě tyto maminky jsou za pomoc opravdu vděčné, a proto pokud někoho takového ve svém okolí znáte, určitě je potěší, když si na ně vzpomenete.

Zajímavým faktem je, že právě maminky jsou zároveň největší skupinou dárců UNICEF. Důvodem je především soucit s matkami dětí, které strádají, což je vede k touze pomoci. My všichni však můžeme podpořit maminky i v dalších částech světa a můžeme je obdarovat – například v podobě koupi dárku pro život – a tím splnit největší přání všech maminek, aby jejich děti byly zdravé a šťastné.

Den matek je dnem vděčnosti. V tento den by si na celém světě každý měl připomenout, co pro něj znamená maminka. Poděkovat a dát najevo, že nám na našich maminkách záleží a že si jejich oběti, lásky, péče a odvahy vážíme.

Diskuze k článku

Přečtěte si, na co se lidé k tomuto článku ptají nejčastěji.